Ravenna, Theodorik Mozolesi

Ravenna, Teodorik Mozolesi
1'den 5'e değerlendirmek için yıldıza tıklayın!
[Toplam: 40 Ortalama: 5]

Bu hafta yazımda her hafta olduğu gibi, değerli Blog Takipçilerime & Misafirlerime Roma İmparatorluğu, Roma ve/veya İtalya hakkında ilginç bir konudan bahsetmek istiyorum. Bu hafta ilginç bir yapı olan Theodorik Mozolesini anlatacağım.

Theodorik Mozolesi, Ostrogotlar tarafından inşa edilen en ünlü Mezar yapısıdır. Anıt, şehir surlarının dışında, Mezar alanı (Nekropol) olarak kullanılan bir alanda inşa edilmiştir. Merkezi plan tasarımı diğer Roma Mozolelerine benzemektedir.

Peki, Theodorik Kimdir?
Büyük Teoderik veya Latince Flāvius Theodericus; doğumu 454 – ölümü 30 Ağustos 526. Teoderik, 471 – 493 tarihleri arasında Doğu Roma’ya bağlı Germen kökenli Ostrogotların, 493 – 526 tarihleri arasında İtalya’da yöneticisi & Kralıdır. Doğu Roma İmparatorluğu Genel Valisi olarak da adlandırılır. Got dilinde ismi, “İnsanlar & kral” ya da “İnsanların kralı” olarak çevrilir.

Konstantinopolis’te Eğitimi
Teoderik daha küçük yaşta iken Kuzey Balkanlara feodartii olarak yerleştirilmiş olan Ostrogotlar Kavminin kralı Teodemir’in oğlu olarak ve zamanın adetleri üzerine, diplomatik rehine olarak Konstantinopolis’te Bizansa gönderilmiş ve orada bir Bizans Yüksek seviyeli soylusu gibi iyi bir eğitim almış ve yetiştirilmiştir.

İmparator Zeno, Ostrogotların Konstantinopolis üzerine yürümelerini engel olmak için, yüksek yıllık tazminat sağlamakla birlikte ona Patrici olma şerefi, Magister Militum Rütbesi ve Roma konsülü unvanı da vermişti. 481’de Ostrogotlar kavmine ölen eski kral Teomdemir’in yerine oğlu Teodorik seçildi. “Büyük Teodorik” olarak da anılmaya başlandı.

Mozole
Mozolenin mevcut yapısı, üst üste iki ongen düzenden ve her ikisi de Istria taşından oluşmaktadır. Çatısı, 10 metre çapında, 230 tonluk tek bir Istria taşıdır . Bir niş, muhtemelen cenaze ayinleri için bir şapel olan bir odaya inmektedir, bir dış merdiven üst kata çıkar. Üst katın ortasında, muhtemelen Theodorik‘in gömülü olduğu bir hamam kompleksine ait, parçalanmış bir antik Roma porfir küveti yer almaktadır. Kalıntıları, Bizans yönetimi sırasında, türbe bir Hristiyan ibadethanesi haline getirildiğinde kaldırıldı.

Yekpare küresel başlığın çapı 11 metre, ağırlığı ise yaklaşık 400 tondur.
Kubbenin dış profili 12 adet dik açılı halka ile karakterize edilmiştir. O zamanlar bu çıkıntılı elemanlar onu kaldırmak ve yerine yerleştirmek için kullanılıyordu. Her birinde bir elçinin adı kazınmıştır.

Yunan haçı planlı alt yapının içi muhtemelen cenaze törenleri için kullanılan bir şapel olarak kullanılmıştır. Türbe 1996’dan bu yana UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alıyor.

Teoderik‘in kapsayıcı politikası ruhuyla bu anıtta farklı kültürler bir araya getirmiştir. Yapının yuvarlak kemerli alt kısmında görülen Roma Kültürü, özellikle üst kısmında görülen yekpare küresel başlıkta ve tipik dekoratif unsurlarda Barbar kültürü gibi.

Mozolede, büyük taş levhaları işleme konusunda yetenekli, muhtemelen Suriye’den gelen ustalar & işçiler tarafından inşa edilmiştir. Kaynaklar ayrıca muhtemelen Suriye kökenli olan mimar Aloisio’nun Theodorik tarafından görevlendirilen çeşitli inşaat alanlarında çalıştığını da doğruluyor.

Bu haftalık bu kadar olsun.
Her pazar saat 09:05 te yeni bir yazı ve konu ile karşınızdayım…

Hayat paylaşınca güzel!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WhatsApp İletişim