Napoli, Pio Monte della Misericordia Kilisesi & Caravaggio Bölüm II/II

Napoli, Pio Monte della Misericordia Kilisesi & Caravaggio
1'den 5'e değerlendirmek için yıldıza tıklayın!
[Toplam: 24 Ortalama: 5]

Bu hafta yazımda her hafta olduğu gibi, değerli Blog Takipçilerime & Misafirlerime Roma İmparatorluğu, Roma ve/veya İtalya hakkında ilginç bir konudan bahsetmek istiyorum. Geçen haftalarda incelemeye başladığımız Caravaggio‘nun, Napoli‘de bulunan enfes bir eserini iki bölüm halinde inceleyelim. İşte ikinci ve son bölüm…

Bugün bu iyilikler büyük ölçüde unutuldular, işte resimde de vurgulanan o 7 fiziksel iyiliğin listesi…

Açsa doyur,
Susamışsa su ver,
Çıplaksa giydir,
Yabancıları (Hacıları) içeri al, (misafir et)
Hastalara bak,
Mahkumları ziyaret et, (ilgilen)
Ölüleri defnet.

Ressam Michelangelo Merisi Caravaggio‘nun, tablosunda bu yedi ideal fiziksel iyiliği sıkıştırarak ve tek tabloda küçük bir alanda resmetmiştir. Aslında bu tablo bugün hala Napoli‘de bir sokak arasında/köşesinde yaşanabilecek doğal, kalabalık bir görüntüyü anlatıyor/betimliyor. Demek merhametin ortaya çıktığı yer burası Napoli olmalı!!!

San (Aziz) Martin’den, Caritas Romana’ya tüm detaylar bir resimde…
Caravaggio‘nun bu tablosundaki merhamet eserlerini tek tek birbirinden ayırmak o kadar da kolay değil. Çünkü ressam genellikle birçok konuyu, bir konu içine dağıtırdı.

Çıplakları Giydirmek
Aziz Martin, genç bir asilzade gibi muhteşem giyinmiş, pelerininin yarısını ön plandaki dilenciye vermek için tutuyor. Buradaki dilenci kesinlikle sadece yoksul bir kişinin temsili değil. Muhteşem fiziği ile, insanın Tanrı’nın benzerliğinde yaratılmış olmasına rağmen her zaman zayıf ve yardıma muhtaç olduğunu/olabileceğini sembolize ediyor.

Hastalara Bakmak
Aziz Martin’in arkasında yatan bir hastanın ayak ucunu çok dikkate ederseniz görebilirsiniz. Böylece Martin işleri somutlaştırıyor, hastaları ziyaret etmek/bakmak konusu burada pek net olmasada betimlenmiş oluyor.

Hacıları Misafir Etmek
Azizin arkasında, solda bir Hristiyan Hacıyı hanın bir odasına misafir eden, şişman bir hancı görülüyor. Hacıyı elinde tutuğu asası ve şapkasında takılı deniz kabuğundan ayırt edebiliriz.

Susamışsa su ver
Arka planda İncil kahramanı Samson bir bir eşek çene kemiğinden yapılmış kemik bardaktan bir şeyler içiyor. İşte yabancıları karşılayan, susayanlara içecek ikram edenleri gösteren sahneler. İncil’e göre Samson çölde mucizevi olarak çıkan sudan içerek hayatta kalır. Bu resim bu hikayeye gönderme yapmaktadır.

Açsa doyur & Mahkumları ziyaret et, (ilgilen)
Sağ tarafta Caritas Romana’nın ünlü sahnesine hayran kalacaksınız. Orada, açlığa mahkum edilen ve ölüm cezası almış babası Cimon’u beslemek ve böylece onu en kötüsünden korumak için göğsüne alan ve süt veren genç kadın Pero tasvir edilmiştir. Genç kızı endişeyle etrafına bakarken, yaşlı adam hapishane parmaklıklarının arasından başını uzatıyor. Kim böyle bir ensest sahneye şaşırabilir. Napoli‘deki Caravaggio, Romalı tarihçiler Valerius Maximus ve Yaşlı Plinio tarafından aktarılan eski bir efsanenin yardımıyla, açları doyuran ve mahkumları ziyaret eden eserleri tasvir etmeyi başarır.

Ölüleri defnet
Evin duvar tarafında, sağda neredeyse gizlenmiş, sadece iki ayağı görülen bir ceset taşınıyor. Üstünde bir papaz yolu aydınlatmak için elinde bir meşale tutmaktadır. Bu da Merhamet eserinin yedinci ve son detayıdır.

Bu haftalık bu kadar olsun.
Her pazar saat 09:05 te yeni bir yazı ve konu ile karşınızdayım…

Hayat paylaşınca güzel!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WhatsApp İletişim