Bu hafta yazımda her hafta olduğu gibi, değerli Blog Takipçilerime & Misafirlerime Roma İmparatorluğu, Roma ve/veya İtalya hakkında ilginç bir konudan bahsetmek istiyorum. İki haftalık yazı dizimin ilk bölümünde, Roma İmparatoru Büyük Konstantin‘in Heykeli konulu yazımın ilk bölümü ile karşınızdayım…
Roma’ya tekrar hoş geldin, Büyük Konstantin !
Yaklaşık 13 metre uzunluğunda ve son derece modern tekniklerle yapılmış antik çağın en önemli eserleri arasında yer alan devasa Konstantin Heykeli’nin yeniden inşası 6 Şubat 2024 ten itibaren Villa Caffarelli’nin bahçesinde, bir zamanlar Jüpiter’in heykelinin & Ottimo Massimo Tapınağı’nın bulunduğu yerde, Villa Caffarelli’nin bahçesinde sergileniyor.
Konstantin Heykeli, Capitoline Müzeleri’nde saklanan ve M.S. IV. YY. dan kalma orijinal parçalardan modern rekonstrüksiyon teknikleri kullanılarak yeniden inşa edildi.
Mermer ve yaldızlı bronzdan yapılmış orijinal heykel Massenzio Bazilikasında ortaya çıktı. XV. YY da yeniden keşfedilen antik devden, bugün sadece birkaç anıtsal mermer parçası kalmıştır. Dokuz parçası Capitolini Müzesi’nde korunurken ve 1951’de keşfedilen onuncu parça Parco Archeologico del Colosseo tarafından diğerlerinin yanında taşındı.
XV. YY da, Maxentius Bazilikası’nda yeniden keşfedilen heykelin tamamından günümüze sadece birkaç anıtsal mermer parçası kalmıştı. Bunlar Capitoline Müzeleri’ndeki Palazzo dei Conservatori’nin avlusunda muhafaza edilmekte. Bu parçalar, Konstantin‘in baş, sağ kol, bilek, sağ el, sağ diz, sağ kaval kemiği, sağ ayak, sol ayak parçalarıdır.
Bugünden itibaren, Capitoline Müze Müdüriyeti, Prada Vakfı ve Factum Dijital Teknoloji Vakfı arasındaki işbirliğinin sonucu olarak, Villa Caffarelli’nin bahçesinde Colossus’un olağanüstü 1:1 ölçekli yeniden inşasına tüm ihtişamıyla hayran kalacaksınız. Bu eser, Capitoline Kültürel Miras Müfettişi Claudio Parisi Presicce’nin bilimsel denetimi altında gerçekleşmiştir.
Anıtın kopyası bugün Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, Roma Kültür Konseyi Üyesi Miguel Gotor, Müfettiş Claudio Parisi Presicce ve Prada Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, Salvatore Settis ve Factum Dijital Teknoloji Vakfı’ndan Adam Lowe tarafından izleyicilere sunuldu.
Mart 2022’nin sonunda Factum Dijital Teknoloji Vakfı’ndan bir ekip, Capitoline Müzeleri’nin avlusunda üç gün geçirerek Konstantin Heykelinin halihazırda mevcut parçaları fotogrametri tekniğiyle taradı. Her parçanın 3 boyutlu olarak modelleri çıkarıldı ve bu modellerin yardımı ile oluşturulan heykelin dijital kopyasından gerçek bir heykel oluşturuldu.
Benzer pozlarda imparatorluk çağı kültünün ikonografik bir örneği olan diğer heykeller arasında St. Petersburg’daki Ermitaj Müzesi’nde bulunan, muhtemelen Phidias’ın Olympia Zeus’u heykelinden esinlenen devasa Jüpiter heykeli (M.S. I. YY) esinlenmiştir. Ayrıca Ara Pacis Müzesi’nde sergilenen İmparator Claudius’un Jüpiter olarak tasvir edilen heykelinin alçı kopyasından da faydalanıldı.
Bu haftalık bu kadar olsun.
Her pazar saat 09:05 te yeni bir yazı ve konu ile karşınızdayım…
Haftaya aynı gün ve saatte yazımın II. bölümü ile buradayım.





