Ravenna, Classe Sant’Apollinare Kilisesi Bölüm II/III

Ravenna, Sant'Apollinare Kilisesi II
1'den 5'e değerlendirmek için yıldıza tıklayın!
[Toplam: 23 Ortalama: 5]

Bu hafta yazımda her hafta olduğu gibi, değerli Blog Takipçilerime & Misafirlerime Roma İmparatorluğu, Roma ve/veya İtalya hakkında ilginç bir konudan bahsetmek istiyorum. Ravenna, Classe Sant’Apollinare Kilisesi ikinci bölüm.

İlk bölümde genel anlamda anlattığım, bu ünlü kilisenin bu bölümde, şaheser değerinde süslemelerini detaylandırmak istiyorum…

Bütün sütunların sütun başlıkları, kaideleri Marmara Adası mermerinden & Konstantinopel’den (bugün İstanbul) gönderilmiş, bu kilise için özel yapılmış ve hepsi aynıdır. Beşinci yy’ın ortasında bu sentezin parçalandığı dönemdeyiz. Apsis yarı kubbesi Başkalaşım (Metamorphosis) tasvir ediliyor.

Peki, Hristiyanlıkta Başkalaşım nedir?
İsa’nın Başkalaşımı, Metamorfoz ya da İsa’nın Transfigürasyonu (Latince: Transfiguratio Domini) Hristiyanlıkta bir vahiy olayıdır. İncillerin aktardığına göre İsa 3 havarisi ile çıktığı bir dağda özel ve idealize bir formda Musa ve İlyas peygamberler ile karşılaşmıştır. İsa’nın görünümünün değişmesi Hristiyan sanatında işlenen en önemli konulardan birisidir.

Yıldızlarla dolu bir gökyüzünün ortasında, değerli taşlarla süslenmiş bir haç ve haçın kollarının kesişim noktasında, tam ortada İsa var. Olay Tabor dağında geçiyor. İsa birden bir ışık içinde kalır ve havarilerine tanrısal görünümü ile kendini gösterir.

Haç, vücut bulmuş İsa’nın öldüğünün bir kanıtı ancak aynı anda da İsa’nın tanrısal doğasını gösterir. İki tarafta Musa ve İlyas peygamberin tanıklığı Haçın sağ ve solunda yarım büst olarak gösterilmiştir, ki bu olaya tanıklık eden üç havari de kuzular olarak anlatılmıştırlar. Burada tamamen semboller ile yapılmış bir anlatım vardır. Fon altın, mavi bulutlar, kuzular ve iki peygamber net olarak görülmektedir. Zemin komple yeşillik, açık ve kırlık alandır. O yeşilliğin ortasında Sant’Apollinaris bulunmaktadır. İki yanında altışar kuzu var, ki bu kuzular İsa’nın Havarilerini tasvir etmektedirler. Bu başkalaşım (Metamorphosis) sahnesi, o dönemin inanmayanlarına, Monofizitlere, ve Ariusçulara, İsa’nın tanrısal doğasının gösterildiği, vurgulandığı bir sahne. Her mevsim yeşilliklerini korudukları için defne, zeytin, selvi ve çam ağaçları fonda seçilmiş.

Üstte sembolik bir başkalaşım sahnesi, İsa’nın insanlığı kurtarmak için kendini kurban etmesi, altta ise Sant’Apollinaris’in Şehit (Martir) olması, kendini kenti için kurban etmesi gösterilmiştir.

Oldukça bol, çiçek ve bitkiler ile bezenmiş zarif ayrıntılar var. Genelde soyut bir hava olup, zaman, mekan olgusu bulunmamakta. Kuzu motifleri oldukça başarılı.

Pencereler arasındaki boşluklarda Ravenna‘nın ana bazilikalarının kurucuları olan dört Piskopos temsil edilmektedir. Ursicino, Orso, Severus ve Ecclesius.
Apsisin yanlarında M.S. VII. YY dan kalma iki panel bulunmaktadır: Soldaki, Bizans İmparatoru IV. Konstantin’i (668 – 685) tasvir ederken, Ravenna Kilisesi’ne kendi kendine karar alma ayrıcalıklarını bahşetmektedir, sağ panelde İbrahim, Habil ve Melkisedek bir sunak etrafında Rab’be kurban sunarken temsil edilmektedir.

Bu haftalık bu kadar olsun.
Her pazar saat 09:05 te yeni bir yazı ve konu ile karşınızdayım…

Hayat paylaşınca güzel!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.